Teknisk gennembrud ophæver kriminelles anonymitet på mørkenettet

By | 26. februar 2017

Kim Aarenstrup, der er leder af Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) afslørede fredag, at danske it-ingeniører fra NC3 har opnået et enestående gennembrud i afsløringer af kriminelle transaktioner på det såkaldte ‘Mørkenet’ ved at kombinere nye kompetencer, metoder og teknologier.

Det danske gennembrud betyder, at kriminelle ikke længere kan være anonyme, når de benyttet bitcoin til at handle narkotika, våben, kreditkort-informationer og andre ulovligheder på Dark Web.

Kim Aarenstrup, leder af Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) udtaler i pressemeddelelsen:

»To medarbejdere kunne på en eftermiddag identificere 150 mistænkte narkohandlere på mørkenettet. De sager bliver der nu arbejdet videre med. Analysemetoden skaber uanede muligheder for at afsløre kriminelles transaktioner med bitcoins.«

Metoden er allerede anvendt i danske retsager med stor succes

Den nye metode har allerede ført til lange fængselsstraffe for narkohandel. I april 2016 blev en 22-årig mand ved Retten i Holstebro idømt fire års fængsel for handel med 2,3 kilo amfetamin. Og for et par uger siden idømte Retten i Herning en 23-årig mand otte års fængsel for at have bestilt og modtaget otte kilo amfetamin og 100 gram kokain via Dark Web. I begge sager har de dømte modtaget dommene. I straffesagerne brugte anklagemyndigheden i samarbejde med politiets efterforskere og NC3 den nye metode til at føre bevis for handlerne. Det indgik sammen med andre tiltag som aflytning af telefoner og ransagning af computere, forklarer anklager Jesper Klyve ved Midt- og Vestjyllands Politi.

»Vi påviste, at de anklagede overførte bestemte beløb i bitcoins til bestemte markedspladser på Dark Web. Vi kendte de præcise priser på de pågældende markedspladser, og så gangede vi op. Det svarer til, når vi førhen fandt narkoregnskaber. Det åbner helt nye muligheder for at efterforske og bevise alvorlig kriminalitet,« siger Jesper Klyve.

Kriminelle kan ikke slette deres spor

Kriminelle har hidtil kunnet handle anonymt på mørkenettet, fordi man ikke kunne følge kommunikationen og dermed spore afsendere og modtagere af bitcoins. Men med den nye metode kan efterforskere dokumentere de enkelte transaktioner mellem kriminelle og markedspladserne, der udbyder alt fra narkotika til børneporno, stjålne kreditkortoplysninger og ydelser som drab, overfald, hacking og afpresning.

»Sporene ligger der, og de kriminelle kan ikke fjerne dem,« siger Kim Aarenstrup fra NC3.

Det danske gennembrud har vakt genlyd blandt politimyndigheder i en række lande. NC3 har således været vært ved en international cyber crime-konference om analysemetoden, hvor bl.a. Europol og en række landes politimyndigheder – herunder amerikanske – deltog.

Tusindvis af retssager venter forude

Men den nye efterforskningsmetode forventes tusindvis af retssager, hvor kriminelle kædes sammen med ulovlige transaktioner foretaget i bitcoin. Da beviserne ligger der til evig tid, så er det kun op til Anklagemyndighederne i de pågældende lande, om de ønsker at gøre noget ved det store misbrug af bitcoin.

Det bliver spændende at følge konsekvenserne i dette tekniske gennembrud, samt konsekvenserne for bitcoin som kryptovaluta.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *