Min bridge

By | 15. september 2014

Jeg har spillet bridge i snart 25 år (siden 1990) og brugt rigtig meget tid på det. Jeg vil tro, at jeg har ca. 150 bridgebøger og har læst allesammen mindst én gang – nogle af dem endda rigtig mange gange.

Det er normalt en “sport” (lad os gemme debatten om, hvorvidt det er en sportsgren til en anden god gang) for kæderygende ældre mennesker med påmalede øjenbryn og hjemmebag, så det er desværre begrænset, hvor mange unge mennesker, der kommer ind i sporten. Det er klart den største trussel mod bridgen i Danmark i dag.

Jeg var heldig at starte meget tidligt og forholdvis hurtigt få succes med bridgen. Det betød, at jeg fortsatte med at spille bridge 3-4 aftener om ugen, da jeg flyttede til Århus for at læse jura på universitetet i 1995. Det var rigtig godt for mit sociale liv, men mindre godt for jurastudiet. Til gengæld fik jeg særdeles kvalificeret modstand i klubberne i Århus og udviklede mig rigtig meget i den periode. Året efter flyttede jeg til København for at starte en elevplads hos A.P.Møller på Esplanaden, hvilket lagde en dæmper på mine bridgeaktiviteter, men det blev stadig til 4-6 aftener om måneden samt en smule undervisning af nybegyndere hos Maersk Data.

Før min interesse for bridge spillede jeg skoleskak i mange år. Jeg startede rent faktisk i den lokale skakklub i Børkop i en alder af blot fem år. Jeg vandt klubmesterskabet ca. 7 år og holdt rigtig meget af skakspillet. Da jeg ret hurtigt rykkede op i rating, så begyndte jeg hurtigt at spille imod de voksne. Det var meget anstrengende for min tålmodighed, da jeg var vant til dynamik ved bordet og hurtige beslutninger. Det var således noget af en omvæltning at skifte til lange partier på op til 4 timers varighed.

Det var derfor en stor lettelse at skifte fra skakkens verden til bridgens, hvor et spil gennemsnitligt tager 6-7 minutter. De mentale udfordringer i bridgen er anderledes, men bestemt ikke mindre komplicerede, idet man kan aftale meget komplicerede aftaler omkring meldeforløb med sin(e) bridgemakker(e). Bridge er et spil med meget stor etik og sportsmanship, hvor man – modsat poker – overhovedet ikke må forsøge at narre sine modstandere ved at holde kunstpauser og lignende. Det er faktisk på mange måder meget, meget mere avanceret end f.eks. Texas Hold´em og tilsvarende.

I forbindelse med min fuldtids MBA i København fra 2005-2006 besluttede jeg, at holde en pause fra at spille live-bridge. Siden da, så har jeg udelukkende spillet online på SWANGames eller BridgeBaseOnline (BBO) i ny og næ. Det giver en god træning, men jeg savner det sociale element og snakken henover bridgebordet, så de sidste fem år, har jeg slet ikke spillet online heller.

I mellemtiden er mine gamle venner og holdpaller fra bridgen gået hen og blevet Danmarksmestre flere gange, spiller på landsholdet, samt vindere af flere store internationale turneringer osv. Jeg under dem stor respekt, men ved også, at de få, der har satset 100% på bridgevejen og til gengæld måtte opgive studier, karriere og mange andre ting for at følge deres passion i livet. Det er en pris, som jeg personligt slet ikke vil betale.

Til gengæld så er jeg fast besluttet for, at ville betale tilbage til bridgen i fremtiden igennem sponsorater er juniorhold eller lignende arrangementer. Hvis der ikke snart kommer en positiv udvikling i tilgangen af nye spillere ind i bridgemiljøet, så står sporten overfor nogle gevaldige udfordringer indenfor en overskuelig fremtid.

Med venlig hilsen
Robin Roy Krigslund-Hansen